Brusspärr och tonstyrning
Allmänt
För att slippa höra en massa brus är alla radioapparater utrustade med någon form av brusspärr som öppnar mottagaren då det kommer en signal.
Tonstyrd brusspärr
Tonstyrd brusspärr – kallas även pilotton – används för att selektivt nå en eller flera mottagare i en grupp. De slipper då höra, eller störas av ovidkommande samtal.
- Funktionen kan även användas för att öppna en relästation, repeater, med en s.k. CTCSS tone.
- Sändaren skickar en kontinuerlig ton under sändningen.
- En radiomottagare inställd på samma ton öppnar sin mottagare.
- En sändare utan ton öppnar inte de mottagare som valt tonstyrd brusspärr.
- En mottagare som inte är inställd på tonöppning kan höra alla sändare.
- Används inte tonstyrd brusspärr säger man att man använder ”öppen kanal”.
Subton – CTCSS
Tonerna är valda så att de ligger under talbandet 300 – 3000 Hz och hörs normalt inte trotsa att de hela tiden ligger ute.
CTCSS, Continuous Tone-Coded Squelch System.
För att undvika störningar användes pilotton. Kan exempelvis vara 88,5 Hz som även kallas nummer 9. CTCSS har 50 kanaler.
Mer CTCSS information finns här: http://wiki.sikvall.se/index.php/CTCSS
DTMF
Dual Tone Multiple Frequency. Utvecklat av Bell Lab för tonsignalering i telefonnät. Systemet har använts i det analoga telefonnätet i Sverige på knapptelefoner. Tonerna ligger inom talbandet och hörs väl. Används bara för upp- och ner koppling så de stör inte under samtalet.
Subton – DCS
DCS, Digital-Coded Squelch.
Nästa utvecklingssteg efter CTCSS var DCS som även kallas CDCSS, Continuous Digital-Coded Squelch System. DCS har 105 standard kanaler, men har tekniskt utrymme för 512 kanaler (8x8x8=512).
DCS koden består av 23 bitar. Kan inte detekteras utan måste ställas in. Kan även använda ”turn off code” vid sändningsslut vilket stänger mottagaren fast bärvågen fortfarande ligger ute.
Den senaste tekniken av styrd brusspärr är HSC och XTCSS. Länk här: https://www.cmlmicro.com/wp-content/uploads/2017/10/ApHSC_XTCSS.pdf